skip to main |
skip to sidebar
nak buat kek nie dah lama dah. nak beli kat kedai cam mahal lak, sepotong 50 sen. tak puas! so, dpt lah housem8 mood memasak...aku paksa lah dia buat kek nie.. betullah cakap orang senang jek. tapi lenguh tangan time nak kacau ovaltine atas kuali jek lah. berjaya jugak kitorg buat semalam. SEDAPPP!!! yum! yum!
Bahan-bahan
* ( loyang 7/8" )
* 2 bungkus (350g) biskut marie
* Satu buku butter
* sebungkus 400g ovaltine
* satu tin susu pekat
Cara-cara
1. patah2kan biskut
2. Dalam besen atau bekas yang besar, adunkan ovaltine dan susu. kacau (macam buat air ovaltine tue)
3. panaskan kuali (kuali besar ye, takut tak muat lak nanti) masukkan butter,kacau sampai butter cair
4. kecilkan api,masukkan ovaltine tadi tue, kacau sampai pekat (kacau jgn stop, nnt takut hangus kat bahagian bwh) kacau sampai agak2 berkilat. mesti pekat tau, kalo tak kek tue lembik nnt.
5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.
6. masukkan dlm loyang..tekan bg padat. kalo tak padat nnt tak cantik bila potong.
7. simpan dlm peti sejuk (lebih kurang semalaman lah, kasi keras betul) sebelum dipotong dan dihidang.
i spill something to share and i throw whatever i feel
04 August 2009
resepi kek batik!
nak buat kek nie dah lama dah. nak beli kat kedai cam mahal lak, sepotong 50 sen. tak puas! so, dpt lah housem8 mood memasak...aku paksa lah dia buat kek nie.. betullah cakap orang senang jek. tapi lenguh tangan time nak kacau ovaltine atas kuali jek lah. berjaya jugak kitorg buat semalam. SEDAPPP!!! yum! yum!
Bahan-bahan
* ( loyang 7/8" )
* 2 bungkus (350g) biskut marie
* Satu buku butter
* sebungkus 400g ovaltine
* satu tin susu pekat
Cara-cara
1. patah2kan biskut
2. Dalam besen atau bekas yang besar, adunkan ovaltine dan susu. kacau (macam buat air ovaltine tue)
3. panaskan kuali (kuali besar ye, takut tak muat lak nanti) masukkan butter,kacau sampai butter cair
4. kecilkan api,masukkan ovaltine tadi tue, kacau sampai pekat (kacau jgn stop, nnt takut hangus kat bahagian bwh) kacau sampai agak2 berkilat. mesti pekat tau, kalo tak kek tue lembik nnt.
5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.
6. masukkan dlm loyang..tekan bg padat. kalo tak padat nnt tak cantik bila potong.
7. simpan dlm peti sejuk (lebih kurang semalaman lah, kasi keras betul) sebelum dipotong dan dihidang.
Labels
- laugh out loud (3)
- my contengan (68)
- my grafiti (43)
- spillage (4)
- travelogue (5)
- Wordless Wednesday (2)
0 comments:
Post a Comment